lauantai 14. heinäkuuta 2012

Tuuletuksen tärkeydestä.

"Ehjimmät ihmiset ovat sirpaleista tehty." Se luki bussipysäkillä raaputettuna yllättävän huolellisesti liimattuun mainoskylttiin. Luin tekstin vielä uudelleen, kuin hyväksyttäen sen itselläni toisen kerran.

 Niin totta. Kun jotain menee ihmisessä rikki, syntyy kaaos, jonka pakottamina pitää hajonnut tavalla tai toisella korjata. Miten me sen teemme? Miten keräämme palaset ja löydämme niille uudet paikat johon ne loksahtavat? Jokainen kai keksii omat keinonsa.

 Mistä me sitten menemme rikki? Mikä on tarpeeksi tai liikaa, jotta se saa hajoamaan kaiken siihen asti huolella rakennetun? Sen summa on kaikille eri. Joskus pienikin särö riittää ja toisinaan taas tarvitaan murskaavaa voimaa, kunnon isku lekalla ja säpäleiksi kaikki kerralla.

 Minä menin rikki tulemalla äidiksi. Äidiksi enkeleille. Äidiksi en kenellekään. Äidiksi uurnalle. Äidiksi muistoille. Minä rakensin itseni uudelleen tuhansista paloista ja miljoonista sirpaleista. Sovitin yhtä kerrallaan kunnes se loksahti. Jotkut paloista heitin pois, ne eivät enää sopineet mihinkään. Tyhjiin kohtiin hankin täytettä tavalla tai toisella. Kaikki palat eivät liittyneet toisiinsa enää tiukasti saumakkain. Niiden raot koitin tilkitä väkisin, mutta aina pääsi tuuli raoista kuitenkin sisään.

 "Oletkohan sä vähän ylireagoinut tähän kaikkeen?" kysyi kerran eräs ystäväksi itseään kutsuva henkilö minulta. Hymyilin ja annoin tuulen tulla sisään. Olen ehjempi kuin koskaan, sillä kaltaistesi ihmisten sanat eivät minua enää satuta. Sileä liukas pintasi ja itseoikeutettu viisautesi eivät minua enää horjuta. "En usko", vastasin ja käännyin pois. Palataan asiaan sitten kun menet itse joskus rikki....

Hyvää syntymäpäivää pienet enkelit, äiti alkaa olla taas kokonainen.

Särkynyt saviruukku

3 kommenttia:

  1. Voi miten kaunista <3 ja voi miten tyhmä kysymys ystävältäsi. Menee samaan kategoriaan "olisiko jo aika alkaa elää?" kysymyksen kanssa. <3 oikein hyvää äidiksi tulopäivää sinulle <3 vaikka näin myöhässä.

    VastaaPoista
  2. Niin hyvin ja kauniisti sanottu. Ihanaa lukea (tippa silmässä) että olet saanut palasia liimattua kasaan noin hyvällä menestyksellä!

    VastaaPoista