torstai 29. maaliskuuta 2012

Kasa paskaa

Kuulin yhtenä aamuna radiosta teorian, jossa väitettiin ihmisten sairastuvan nykyään masennukseen helpommin siksi, että tämän päivän elämässä on liian helppoa olla. Kun on rahaa, turvattu toimeentulo, kiva talo, nätit lapset ja ruokaa pöydässä, jää ihmiselle aikaa masentua. Pienet asiat kasvavat suuriksi, kun ehtii niitä oikein päässään paisuttelemaan ja niissä kunnolla kieriskelemään. "Ennen vanhaan" kun ei ollut vaihtoehtoja, taisteltiin elämästä ja kuolemasta, ei ehditty masentua. 

No, en nyt ihan heti ole tämän teorian puolesta liputtamassa, mutta ajatuksen tuon teorian takana ymmärrän. Hassua olisi ajatella, että esimerkiksi kiire vähentäisi masennusta. Omalta osaltani minun on kuitenkin todettava, että juuri näin taitaa osittain olla! 

Äitiysloma-aika oli minulle hetkittäin yhtä tuskaa. Oli liikaa aikaa olla omien ajatusten kanssa, oman elämänsä keskellä omassa itsessä solmussa. Tuli pohdittua tulevaisuutta. Järkyttäviä pelkoja uuden raskauden etenemisestä, syntyneen lapsen elossapysymisestä, rintasyövän saamisesta ja siihen kuolemisesta. Taisi se maailmanrauhan säilyminenkin joskus askarruttaa. Jos maailmanrauha ei sentään ollut tapetilla liian usein, niin oma elämä oli kyllä siellä liikaakin! Voi jumalauta, että tuli mietittyä!

Kun sitten siihen vielä elämä heitteli uusia pikku ylläreitä mausteeksi, niin mielenterveys oli kyllä uhattuna monen monituista kertaa. Tänään tässä työssäkäyvänä, kahden alle kolmevuotiaan lapsen äitinä jolle kiire on enemmän kuin arkea ihmettelen, miten helvetissä sitä oikein pysyi järjissään sen kotona olemisen ajan. Luojan kiitos nyt on töihen kautta muiden ihmisten murheita, joita voi ratkoa! Ihanaa siirtää omat paskat välillä syrjään. Tai jos ei sentään ihan syrjään, niin ainakin vähän etäämmälle haisemaan. Kauempaa haistellen hajukaan ei ole niin yököttävä ja pyykkipoika nenässä on paljon helpompi alkaa sitä kasaa luomaan!

1 kommentti:

  1. Tuttuja fiiliksiä äippäloman suhteen. Mä olin ja melkoisen pohjalla välillä kun pohdin mihin voi kuolla ja mitä sairauksia voi tulla.

    Nyt kun arki on enemmän kuin hektistä jää ne omat murheet murehtimatta ja muistamatta - ja toisaalta ne saa järkevämpiä mittasuhteitakin.

    Veikkaampa, että et siis ole ajatuksinesi yksin!

    VastaaPoista